Vilken skötsel kräver en hund?

Att ha en hund är roligt men det kräver också en hel del ansvar. Att sköta om en hund kan ta betydligt längre tid än vad man först tror. Har man redan ett heltidsarbete kan det vara riktigt jobbigt att också ha en hund att ta hand om när man kommer hem. Här tar vi upp en del av den skötsel en hund faktiskt kräver.

Rastning

En hund måste rastas flera gånger om dagen. Man kan inte bara gå med hunden i fem minuter och sedan tro att den klarar sig resten av dagen. En valp behöver rastass oftare än en vuxen hund. Minst var fjärde timme bör den vuxna hunden rastas och då är det en promenad som gäller. Minst en av promenaderna bör vara lite längre.

Foder och vatten

Hunden ska ha tillgång till vatten dygnet runt om den inte har fått andra restriktioner av en veterinär. Foder kan hunden antingen ha fri tillgång till eller så utfodras den med jämna mellanrum.

Träning

Hunden behöver också tränas. Alla hundar måste ha ett visst mått av vardagslydnad men det kan också vara roligt att träna andra saker som agility, freestyle eller liknande. Man bör inte hårdträna i flera timmar under en dag utan det är bättre att träna lite då och då så att hunden fortfarande tycker att det är roligt.

Borsta och kamma

Beroende på vilken typ av hund man har kan den kräva mer eller mindre pälsvård. Vissa hundar måste badas flera gånger i veckan, andra ska klippas flera gånger om året och en tredje behöver borstas varje dag. Det här kan ta en hel del tid.

Veterinärbesök

Man får också räkna med att avsätta en hel del tid till veterinärbesök. Kanske kan man inte klippa klorna själv på hunden? Då får veterinären göra det. Dessutom måste man till veterinären om hunden blir sjuk eller skadad.