Hygien i kenneln

När man har en kennel måste man se till att hygienen i den upprätthålls. Om så inte sker finns det en stor risk att hundarna blir sjuka och dessutom ger en ostädad och smutsig kennel ett dåligt intryck när framtida valpköpare kommer till kenneln.

Undvik smittspridning

Det finns flera olika smittor som kan spridas mellan hundar och genom att ha en bra hygien där kan man minska spridningsrisken. Om en hund visar tecken på en smitta måste omgivningen rengöras noga innan en ny hund släpps in dit. Genom rengöring med de flesta vanliga rengöringsmedel och vatten kan man ta bort flera av de ofta förekommande smittorna och bakterierna.

Ha en lättstädad kennel

Man bör alltid prioritera att ha kenneln så lättstädad som möjligt. Mattor på golvet kan se hemtrevligt ut men ur hygiensynpunkt är de inte alltid så bra. Se också till att skydda golv och väggar som inte bara kan torkas av lätt. Har du en kennel där du kan spola av allt med högtryckstvätt är det ett stort plus.

Viktigt med diskmaskin och tvättmaskin

En tvättmaskin och en diskmaskin bör finnas i varje kennel eller i alla fall i anslutning till den. På så sätt kan man få hundarnas matskålar och vattenskålar garanterat rena i diskmaskinen. Många hundleksaker kan också diskas i maskin. Om hundarna har leksaker av tyg kan de tvättas i maskin liksom hundarnas filtar.

Besökare i kenneln

När valpar ska säljas vill köparna ofta träffa dem i kenneln. För att undvika att bakterier och sjukdomar kommer in i kenneln är det bra att be besökarna att lämna egna djur utanför. Man kan också sätta upp ett skobad med bakteriedödande medel och be gästerna att använda handsprit innan de rör kennelns hundar. Om man vet att det cirkulerar en väldigt farlig hundsjukdom i trakten kan det också vara bättre att träffas utomhus än inne i kenneln.