Avel på rätt hundar i en kennel

När man driver en kennel är det inte bara att avla på vilka hundar som helst för att få fram valpar utan man har också ett stort ansvar för att se till så att det avlas på rätt hundar. Som kennelägare är det alltså en hel del saker att ha koll på.

Avla inom rasen eller skapa nya raser

En del hunduppfödare riktar in sig på att avla fram goda individer inom en viss ras, andra vill ta fram en helt ny hundras genom olika raskorsningar. Det är dock alltid viktigt att man ser till att ha ett mål med sin uppfödning. Att bara avla för att tjäna pengar utan att egentligen ha koll på vad man gör slutar sällan bra.

Undvika felaktiga färger

Om man siktar på att avla fram hundar inom en viss ras finns det en så kallad rasstandard som hundarna ska uppfylla så gott det går. I rasstandarden finns det beskrivet vilka färger den aktuella rasen får ha för att bli godkänd för till exempel stamböcker. När man avlar för att ta fram bra hundar inom en viss ras vill man alltså undvika de otillåtna färgerna. Hundars färg går ofta i arv rent genetiskt och det är därför viktigt att ha koll på vilka andra färger som finns i stamtavlan när det är dags att avla.

Minska risken för genetiska defekter

Man bör som hunduppfödare alltid sikta på att minska risken för genetiska defekter inom den ras man avlar på. Vissa raser är kända för att ha dåliga höftleder, trånga andningsvägar eller liknande defekter. De hundarna bör inte användas i avel alls på grund av att defekterna tenderar att gå vidare till valparna och det är inte roligt för en framtida valpköpare om hunden visar sig vara sjuk. En hund med allvarliga genetiska problem kan rent av behöva avlivas på grund av att den lider för mycket.