Att råka köpa en sjuk valp

När man köper en hund vill man att allt ska gå så bra som möjligt. Köper man hunden från en kennel brukar det inte uppstå några svårigheter utom möjligtvis att få valpen accepterad bland familjens övriga djur och så den vanliga träningen med rumsrenhet. Men om man råkar köpa en sjuk valp, hur ska man gå till väga då?

Vanliga sjukdomar

Det finns en del sjukdomar som är vanligare än andra när det gäller valpar och hundar överlag. Sjukdomar som valpsjuka och kennelhosta kan drabba alla raser, och även om det i dag finns vaccin mot dem insjuknar trots allt några hundar varje år. I normala fall kan sjukdomarna dock läka ut med hjälp av veterinärbehandling.

Medfödda defekter

En valp kan också ha vissa medfödda defekter. Det här är vanligare bland vissa raser och det kan bland annat handla om dövhet, problem med höftlederna, synproblem eller olika tumörsjukdomar som går i arv. Vissa av de medfödda defekterna märks med en gång, andra först när valpen blivit lite äldre.

Vad gör man om valpen är sjuk?

Om man märker att valpen är sjuk när man fått hem den bör man med en gång kontakta veterinären för att få reda på vad det är för sjukdom eller problem det rör sig om. Är det en mild sjukdom som går över är det kanske inget att oroa sig för men om det är ett medfött fel är det läge att kontakta uppfödaren för att se hur man ska gå tillväga. Har man planerat att i framtiden avla på sin hund kan de planerna helt gå i stöpet.

Hur kan man skydda sig från sämre valpköp?

Genom att se till att man köper en veterinärbesiktigad valp och genom att själv gå igenom hunden noga innan köpet kan man minska risken att köpa en sjuk hund. Det kan också vara bra att själv ta valpen till en veterinär när man fått hem den.