Att köpa valp från en kennel

Att skaffa en egen valp är drömmen för många men det är faktiskt inte alldeles lätt att köpa hund. Förutom att man måste veta att man har tid och lust att ta hand om hunden i flera år framöver måste man också ha en hel del i åtanke just om själva köpet.

Läs på innan valpköpet

Du bör alltid läsa på innan du ska köpa en valp. För sin egen säkerhet och trygghet kan det vara klokt att köpa hunden från en kennel. Att köpa hund på annons kan vara mer riskabelt och att plocka upp en hund på en parkeringsplats bör man aldrig göra.

Välj en seriös kennel

Det finns kennlar som utger sig för att vara seriösa men inte alla är det. Om kenneln är ansluten till Svenska Kennelklubben är dock chansen större att den är seriös. Ha också koll på att du bör få träffa minst en av valpens föräldrar. Ibland kan det vara så att tiken parats utomlands och då kan det av förklarliga skäl vara svårt att träffa valparnas pappa.

Vad kostar det att köpa en valp från en kennel?

Det kan vara lite dyrare att köpa en valp från en kennel än vad det är att köpa en hund på annons i tidningen. När du köper kennelns valpar får du en garanterat renrasig valp med stamtavla. Valpen är också vaccinerad, avmaskad, märkt och säljs enligt de riktlinjer som finns. När valpen köps på en annons utsatt av en privatperson kan man inte garantera någon av de här sakerna.

Om valpen inte fungerar i hemmet

När man köper en valp och man samtidigt har andra djur kan det vara så att de inte fungerar ihop. Köper man valpen hos en seriös kennel och man märker att det inte fungerar brukar det inte vara något problem att lämna tillbaka hunden om det sker inom skälig tid. Ibland kan det vara bästa lösningen, hur sorgligt det än är.