Att ha en kennel

Som hundälskare kan det kännas som en dröm att kunna jobba med hundar. Många tror att en kennel är ett lätt och enkelt sätt att tjäna pengar på men riktigt så är inte fallet. Att ha en kennel kräver en hel del ansvar och dessutom tjänar man inte så bra på valpar.

Vad är kennelns uppgift?

En kennels uppgift är att föda upp hundar av en viss ras. En del kennlar riktar in sig på att föda upp hundar som lämpar sig för polisiärt eller militärt arbete, andra vill ta fram jakthundar som klarar sig bra och en tredje grupp vill rikta in sig på utställningshundar och få fram valpar som ligger så nära rasens standard som möjligt.

Hur mycket arbete innebär kenneln?

En kennel innebär faktiskt en hel del mer arbete än vad man kan tro. Man får räkna med att lägga omkring åtta timmar per dag på sin kennel, och då kan det dessutom tillkomma tid för veterinärbesök, träningar och annat. De allra flesta kennelägare måste också ha ett annat arbete vid sidan av för att klara sig rent ekonomiskt och man kan alltså få jobba under större delen av sina vakna timmar.

Välja rätt hundras att föda upp

Det kan vara klokt att fundera lite kring vilken hundras man vill föda upp. Det är i regel smart att välja en ras som man kan en del om. Man måste också se till hur mycket plats man har i kenneln. Om man har en kennel med lite mindre utrymme kanske det inte är lämpligt att avla på en stor hundras.

Behövs några tillstånd?

För att driva en kennel och ta flera kullar per år och sälja valpar från dem krävs det tillstånd. Man ansöker om tillstånd hos Länsstyrelsen i det aktuella länet där kenneln ska bedrivas och sedan är det bara att vänta på svar.